Ik ben bang voor succes …

Ben ik bang om (te) succesvol te worden ??

Na zo'n 10 jaar stay-at-home mom geweest te zijn voor mijn uhb zoontje, bedacht ik dat het wel weer eens tijd was om wat te ondernemen nu zoonlief zelfstandiger werd, en ik hem niet meer dagelijks naar school heen en weer hoefde te taxiën.

Weer in loondienst? Nee… dat heeft eigenlijk nooit echt goed gewerkt als hoogbegaafde.
Daar werd ik teveel beperkt door 'functieomschrijvingen', vaste werktijden en "managers".

Voor mezelf beginnen dan? Ja! Laten we dat eens proberen! Onder het mom van: 'Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan'. Dan hoef ik "alleen maar" aan mijn eigen (te hoge) standaard te voldoen, geen beperkende bazen en zelf mijn tijd indelen, wat erg prettig is als je graag 's middags/'s avonds/'s nachts werkt. Mijn columns en gedichten schrijf ik namelijk ook veelal 's nachts, als het rustig is om me heen;).

Zo gezegd, zo gedaan: Project nummer 1.  Ik ben begonnen met het uitbrengen van een Interactief Communicatieschrift, door zowel jong als oud te gebruiken, om de meer gesloten personen te helpen die moeite hebben met zich face-to-face te uiten en relaties te verbeteren en verdiepen (miscommunicatie kan zoveel verdriet veroorzaken). Tevens leer je jezelf hierdoor beter kennen, als je durft… Een uiterlijk simpele opzet met stiekem een meerlagige diepgang. De tekst, de tekeningen, de gedichtjes, het uitgeven, allemaal zelf gedaan, wat een voldoening! En als bonus blije kopers.

Waar ik echter in mijn enthousiasme aan voorbij ging…

De meeste (volwassen) mensen durven zulke openheid en eerlijkheid helemaal niet aan en ik heb de ballen verstand van (en geen budget voor) marketing. Daarbij brengt de verkoop van boeken/drukwerk bar weinig op (tenzij het dmv massaproductie en -verkoop gaat), dus is het eigenlijk meer idealisme te noemen, en met de opbrengst kan ik niet eens het wekelijkse zakgeld van mijn zoontje betalen…

Ok, project nummer 2  gestart om wat inkomen te (proberen te) genereren, het idee: Menig mens loopt rond met één of meerdere dilemma's. Door mijn levenservaring, kennis, open-mind, objectiviteit, nuchterheid en multidisciplinaire hoogbegaafde brein ben ik goed in staat om de plussen en minnen van een situatie af te wegen en daardoor iemand van gedegen advies te kunnen voorzien. De Dilemma Dokter was geboren! Kom maar op met die dilemma's, ik help je graag. Ik lag op de stoep voor de deur maar... werd niet gevonden…

Ok, nog een project erbij dan maar.
Alweer een idealistische…

Project nummer 3.  Ik geloof in een circulaire economie, heb een hekel aan verspilling en daarbij is het stiekem óók nog eens goed voor het milieu (de kledingindustrie is een van de vervuilendste). De verkoop van tweedehands kinder(merk)kleding en artikelen, voor een faire prijs. Liefst lokaal, via de webshop PuiKeKleertjes. Zo gezegd, zo gedaan. Zelf weer een nieuwe site opgezet en opnieuw een hoop geleerd over websites bouwen (wat op zich al wel voldoening geeft, nieuwe dingen leren;). Met veel plezier maakte ik de tekeningen en heb er zelfs een miniwinkeltje voor ingericht in mijn huis!

Echter ook hier liep ik tegen dezelfde dingen aan namelijk: 'bekendheid zien te geven aan' en... de kosten/werk vs de baten staan totaal niet in verhouding, dus laten we dit maar gewoon 'vrijwilligerswerk' noemen…

Ondertussen had ik het wèl druk met van alles,
maar nog steeds niet echt een noemenswaardig 'inkomen',
dus ergens deed ik wat verkeerd 🤔

Ok, nóg maar een project erbij dan maar, project nummer 4,  ik ben ten slotte een hoogbegaafde multipotentialite en kan meerdere projecten naast elkaar draaien. Deze keer: Terug naar waar het allemaal mee begonnen is namelijk: Het ondersteunen van hoogbegaafden! Eerst dmv mijn blogs om het bewustzijn hieromtrent te vergroten, en ik ben dankbaar dat ze veel gelezen worden, maar dat brengt geen geld in het laatje. Dus richtte ik me nu, als gediplomeerd Counselor (therapeut), op het mentale welzijn van hoogbegaafden: Psychologische hulp (mindset/spiegel/therapie) dmv ad hoc chatgesprekken, handig èn nodig zeker in tijden van Corona, een steunpilaar. Uitzicht door Inzicht!

Daarbij is mijn ervaring dat mensen via chat veelal opener zijn dan face-to-face, en je op deze manier ook liever geen tijd verspilt aan te veel "overtollige" woorden, maar sneller tot de kern komt. Ik ben dan ook geen 'zachte heelmeester', maar meer een confronterende spiegel. Waar ik hier echter over struikelde was dat ik, met mijn hoogsensitieve antennes, alle negatieve gevoelens van cliënten fysiek overnam in mijn eigen lijf! Frustratie, onrust, moedeloosheid, depressie, boosheid etc. Niet echt fijn voor mijn eigen welzijn dus.

En ook hier weer…  de (on)bekendheid
en het afwijken van 'het normale pad'
wat drempels opwerpt.

Dus hoe nu verder? Ik ga op zoek naar 'De truc' om klanten/cliënten te werven. Als zelfstandig ondernemer word je namelijk (ongewenst) aan alle kanten gebombardeerd met 'Marketinggoeroe berichten' (à €€), de een nog enthousiaster en veelbelovender dan de ander: Doe dit en de klanten staan voor je in de rij! De oplossing staat in mijn Ebook! Doe dat en de klanten komen moeiteloos! Instagram en Facebook blijven maar roepen: Plaats advertenties! Volg deze masterclass en je gaat €10.000 p/w verdienen! Huur míj in en ik zorg dat je bovenaan Google komt!!

Ik zie ondertussen door de bomen het bos niet meer
en word een beetje moedeloos…

Járen ben ik al bezig met het opbouwen van een netwerk, zit op meerdere kanalen (op de een wat enthousiaster dan de andere), heb websites, pagina's, volgers, lovende reviews en, volgens kenners een 'must-have': nu ook een drukbezochte hoogbegaafden positiviteits community op Facebook met ondertussen zo'n 3000(!) enthousiaste leden.

Iedereen lijkt succesvol (behalve ik..) en schrijft succesverhalen,
of… is dat stiekem allemaal maar uiterlijke schijn..?

Ik doe, leer en probeer van alles, schrijf blogs en quotes, post, connect en reageer me suf. Omdat ik nog steeds geen budget heb kan ik ook geen marketingexpert of businesscoach inhuren plus daarbij de knagende gedachte: hoeveel mensen zijn al kapitalen aan goeroes kwijtgeraakt en nóg geen stap verder?¿

Zelf heb ik een hekel aan reclames,
dus wil er eigenlijk ook liever niemand anders mee lastig vallen...

Maar afwachten werkt ook niet, dus ik ga analyseren… Waar ligt het aan? Ligt het aan mijn sites? Ligt het aan mijn non-existing budget? Ligt het aan de chat? (een idee waar ik nog steeds achter sta).  Of… ligt het stiekem toch aan mijzelf… dat het maar niet wil lukken?

Ben ik (latent) eigenlijk niet gewoon bang
om 'succesvol' te worden??

Na een pijnlijke onderkenning is de conclusie misschien wel ja… De beperkende gedachten razen namelijk rond: Wie ben ik nu helemaal om een ander te vertellen wat ie "moet" doen? Hoe weet ik nu of iemand wat heeft aan mijn hulp? Ben ik wel goed genoeg? Ben ik wel 'zakelijk' genoeg? (Tot nu toe help ik namelijk bijna iedereen kosteloos omdat ik 'zo fijn empatisch' ben, maar Wie staat míj dan kosteloos bij??). En zal ik niet "door de mand vallen" als beginner? enz. enz. Het klassieke 'impostor syndrome', zucht.

Daarbovenop komend de angst dat als ik wèl 'succesvol' zou worden, kan ik dan wel aan de verwachtingen (blijven) voldoen? Krijg ik het dan niet zo druk dat ik mijn vrijheid weer kwijt raak? En... als zelf zeer sensitief zijnde, word ìk óók regelmatig nog overmand door te veel prikkels, waardoor ik best wat 'hersteltijd' nodig heb, en... mijn energielevel is standaard al niet zo hoog omdat ik dagelijks tegen mijn 'aandoening' vecht (re: Hoogbegaafd en een paniekstoornis).

Ik wil het dus ook weer niet 'Te druk' krijgen (want dan ga ik zelf onderuit) en ik hoef al helemaal geen groot imperium, (te) bekend of miljonair te worden, ik wil alleen maar mensen helpen en een klein inkomen zien te genereren met iets wat ik leuk vind om te doen (die vrijheid heb ik dan gelukkig wel), maar Hoe... blijft nog steeds de vraag & de angst...

Dit alles zal on(der)bewust waarschijnlijk
een remmende werking hebben.

Volgens mij zijn er heel veel hoogbegaafden die vechten met het beest wat impostor syndrome heet en aanvullend is menig hoogbegaafde ook nog eens een Multipotentialite en/of heeft een andere belemmering waardoor bijvoorbeeld 'focussen' of ‘geen affiniteit met commercie’ als horde kan opduiken. Daarnaast zal ik zeker niet de enige zelfstandig ondernemer zijn die moeite heeft met zijn/haar business succesvol op de kaart te zetten (Re: De marketinggoeroes).

Daarbij rijst bij mij ook de vraag: Wat is 'succesvol' eigenlijk?
En naar wiens maatstaven?

Ach… ik ploeter nog maar weer even door en droom van een eigen inkomen, hoe klein ook, komt vast goed, ooit...

 

Geplaatst in Blogs, Hoogbegaafd en Hoogsensitief.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.