Wat is hoogsensitiviteit nu eigenlijk ?

Personen die hoogsensitief zijn hebben een aangeboren gevoeligheid voor (omgevings)prikkels.
Ze ervaren meer èn intenser dan anderen, daarnaast verwerken ze al deze informatie nauwkeuriger en dieper, waardoor ze meestal ook meer tijd nodig hebben om die prikkels te verwerken en ervan te herstellen. Ik omschrijf het soms ook wel eens zo: bij minder sensitieve personen gaat informatie "het ene oor in en het andere oor uit", ze filteren die informatie eigenlijk alleen in hun hersenen. Bij een hoogsensitief persoon gaat de informatie naar binnen (via allerlei kanalen) en gaat 'van top tot teen' door het hele lijf.

Uiteraard zijn er verschillende gradaties in (hoog)sensitiviteit, de ene persoon is sensitiever dan de andere en er is daarbij ook nog onderscheid te maken in: voor wèlke prikkels ze gevoelig/er zijn. Ikzelf ben onder andere erg gevoelig voor licht, geluid en energieën van anderen (of ze nu bij me in de buurt zijn of niet). Tevens kan ik mensen heel snel 'lezen', kan ik me (op afstand) "invoelen" in anderen en neem soms, ook letterlijk, pijnen over. Vooral de niet te verstoppen "oer-emoties", zoals bijvoorbeeld: intens verdriet kan ik zelfs op grote afstand voelen van mensen waar ik een (geestes-)connectie mee heb. Om bovenstaande redenen zul je mij dan ook niet snel vinden op 'bijeenkomsten' (in welke vorm dan ook). Maar soms... is iets te leuk om te missen en dan neem ik de 'downtime' maar voor lief ; ).

Naar verluidt is 87% van de hoogbegaafden tevens hoogsensitief.
Mijn persoonlijke idee is: hoe hoger het IQ > hoe hoger het EQ, maar dat gaat niet in alle gevallen op,
bijvoorbeeld niet bij sommige 'twice exceptionals'. (Re.: wikipedia: twice exceptional)

Note: Elaine Aron wordt gezien als de grondlegster van het begrip 'HSP' (Hoog Sensitief Persoon / Highly Sensitive Person). Als je meer informatie wilt of een test wilt doen om te kijken of je overeenkomsten hebt kun je op haar site kijken: www.hsperson.com (Engels). Of bekijk bijvoorbeeld eens artikelen van Prof. Dr. Elke van Hoof.

Wil je nóg wat dieper in de materie duiken ? Bekijk dan eens de site: Wereldhogeschool van Pierre Vleminckx

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van: kenmerken, uitingen, gevoelens ed. van HSP'ers

Voorbeelden van kenmerken van Hoogsensitiviteit :

previous arrow
next arrow
PlayPause
Slider

Het mag duidelijk zijn dat hoogsensitieve mensen/kinderen intenser kunnen reageren op verschillende situaties,
hier kun je bijv. een blog-artikel lezen mbt hoogsensitieve kinderen en een echtscheiding: Hoogsensitiviteit en scheiden? Een gevoelig onderwerp!
Of filter boven in het menu op: Hoogbegaafd & Hoogsensitief voor nog meer artikelen.