EXCUSES

Mea Culpa

Geef het maar toe… je hebt op de link naar dit artikel geklikt omdát er 'Excuses' stond.

In de taal is het woord 'Excuses' is een zwaar beladen (en zeer machtig...) woord, maar waarom?

Je wilt ze graag krijgen, je verdient ze misschien of je hebt het echt nódig ze te horen om het litteken op je ziel te bedekken. Maar... vrijwel iedereen heeft moeite, mensen, bedrijven, zelfs hele landen, om ze te geven…

Waarom is dat zo moeilijk?

We spreken hier over gemiddeld zo'n 10 letters ('het spijt me' of 'onze excuses') uit het alfabet waar, door het niét uitspreken van deze letters, ruzies, vetes en zelfs oorlogen over ontstaan zijn.

Hoe komt het dat dat woord zo enorm beladen is?

Dit woord -excuses- kan een enorm diepgaande betekenis hebben, voor mensen die gekwetst zijn, misbruikt zijn, ontkent zijn, voor black people, voor (Nederlandse) Indonesiërs, voor vele vrouwen etc. deze lijst is echt onmetelijk lang!

Onnoemelijk veel mensen wachten op excuses die misschien wel nooit gaan komen… en waarom niet? Omdat er bijvoorbeeld aangenomen wordt dat als er excuses aangeboden worden aan de ene groep, de andere groep dáár dan weer boos over wordt en óók weer excuses wil, enzovoorts.

...Omdat excuses niet graag gegeven worden

'Het spijt me' zeggen impliceert dat je iets fout gedaan hebt, wat zeer waarschijnlijk ook zo is, maar (bijna) niemand graag toegeeft. Waarom is het toegeven van fouten die je gemaakt hebt zo verschrikkelijk moeilijk? Omdat je je betrapt voelt? Omdat je denkt dat je dan als 'zwak' gezien wordt? Omdat je je eigen minpunten niet onder ogen wilt zien? Omdat je het als falen ziet? Omdat je een ander de "winst" niet gunt? Omdat..??

Waarom is (mentaal en wellicht egoïstisch) zèlfbehoud belangrijker dan verlossing voor de ander?

En wat als die letters niet genoeg zijn of niet oprecht gemeend worden? Wat als je nog méér nodig hebt om de pijn of gruwelijkheden te kunnen verwerken? En wat als je ze nooit (meer) zult krijgen omdat de dader letterlijk of figuurlijk 'op het kerkhof ligt', of ze gewoon pertinent niet wil geven. Wat dan?

'Sorry seems to be the hardest word'

Kúnnen deze letters voor ontlading zorgen of een last van je schouders laten vallen? Het helpt, waarschijnlijk, misschien... maar...

Kunnen excuses echt een litteken helen ?

Sommige wonden zijn gewoon te diep... en dan helpt 'een pleister' niet echt. In deze gevallen kun je niet anders dan je rug rechtten, in jezelf blijven geloven en het zelf (of als nodig, met professionele hulp) zien te verwerken. Afstand nemen van het verleden, je mindset op positief instellen en doorgaan. Want anders hou je alleen jezelf maar gevangen !

 

Geplaatst in Blogs.