Back to school voor hoogbegaafde kinderen

Er is een kogel is door de kerk, (waarschijnlijk mede of voornamelijk (?) door een flinke ouderlobby), de basisschool kinderen mogen/moeten weer naar school !

Voor veel kinderen is dit goed nieuws, ze missen hun vriendjes en vriendinnetjes, worden thuis zo langzamerhand een beetje gaar en het is zéker goed nieuws voor kinderen die het thuis moeilijk hebben !

Uit de hoogbegaafden hoek krijg ik echter ook andere geluiden… Menig hoogbegaafd kind is niet happy op school en thuis ging het nu een wonderbaarlijk stuk beter met ze.  Maar nu… worden ze weer teruggedrongen in het 'standaard stramien' (voor zover je dat in deze tijd standaard kunt noemen).

Bovenstaande 'gif' geeft goed weer hoe dat aanvoelt voor hoogbegaafde kinderen,

een beeld zegt immers meer dan 1000 woorden...

Ik zag dit ook thuis gebeuren met het werk wat ze kregen. Zo saai, veel herhaling en geen uitdaging waardoor… mijn kind zijn werk slordig ging doen. Niet dat ik daar 'ok' mee ben, maar ik begrijp het wèl. Het is gewoon Te simpel waardoor hij zijn aandacht er niet bij kan houden. En en passant vist hij de fouten uit het onderwijsmateriaal. 

Afgezien daarvan heb ik wel meer respect gekregen voor leerkrachten, het is echt een beroep en niet iedereen is er geschikt voor, daar zijn we wel achter na een aantal weken noodgedwongen thuisonderwijs.

Tevens, maar dat geldt voor vrijwel iedereen, heb ik respect voor hoe de dingen opgepakt zijn om 'toch door te kunnen draaien'. Ik werd er blij van om alle creativiteit bij iedereen te zien ontspruiten om (elkaar) te helpen en alles zo soepel mogelijk te laten doorlopen en heb soms hele mooie, slimme en hartverwarmende initiatieven voorbij zien komen.

Ergens hoop ik (wishful thinking?) dat er écht lessen getrokken worden uit deze crisis en dat alles Niét weer teruggaat naar 'hoe het was'. Door de nood gedwongen zijn er ontdekkingen gedaan waar we lering uit moeten trekken !

Er kán (door ouders) meer thuis gewerkt worden, er kán per leerling beter gekeken worden naar wat ze individueel nodig hebben en er kán meer individueel & toch samen. 

Er kán gewoon méér dan ieder ooit gedacht had en dat heeft deze crisis wel bewezen !

 

Geplaatst in Hoogbegaafde kinderen.