Alles wordt duurder, maar waar ligt de grens?

Alles wordt steeds duurder

Hier zitten zowel positieve als negatieve kanten aan. Laat ik beginnen met de negatieve, want ik eindig altijd graag op een positieve(re) noot.

We beginnen (in meerdere opzichten helaas), zo lijkt het, steeds meer op Amerika te lijken. Waar je met een fulltime baan soms al niet eens meer rond kan komen. Vele Amerikanen hebben twee of zelfs meer banen, hoe krom is dat…? De werk-privé balans is zoek en kinderen zien daardoor hun ouder(s) zelden. Maar ik dwaal af, terug naar Nederland.

De salarissen hier zijn jarenlang bevroren geweest, terwijl de kosten over het algemeen wel bleven stijgen, en we daarvoor eigenlijk nooit afdoende gecompenseerd zijn. Interen noemen ze dat ook wel, langzaam je reserves opeten, mocht je zo fortuinlijk zijn die te hebben.

Als je een minimaal inkomen hebt zijn er nog wel toeslagen waar je voor in aanmerking kunt komen, maar als je net rond een bepaalde grens zwerft, vis je vaak nèt achter het net… En gezinnen met maar 1 kostwinner zijn ook zo goed als altijd de pineut. 

Ik vraag me af of een brood ooit €1000 gaat kosten en wij ook zoveel nullen achter onze euro's gaan krijgen, net als de lire/lira ooit… Maar die hersenkronkel even terzijde.

Laat ik even voorop stellen dat ik geen econoom ben en dit slechts schrijf vanuit mijn eigen belevingswereld, in ogenschouw nemende wat ik om me heen zie gebeuren, en hoe ik dat zelf ervaar. Daarnaast kan ik me natuurlijk wel eea indenken met mijn "overly wired brain".

Vele prijsstijgingen zijn eenvoudig te verklaren, grondstoffen worden immers steeds duurder (wáár in de basis begint dat eigenlijk en waarom?), en natuurlijk het basis vraag-aanbod verhaal. Maar daarnaast blijft hebzucht helaas ook nog steeds een enorme factor (wat vraag-aanbod in wezen eigenlijk ook is...). De supermarkten rekenen ons hogere prijzen, maar… zien onze boeren bijv. daar zelf wel wat van terug?(?).

Veel bedrijven zullen hun 'Corona verliezen' (logischerwijs?) in willen halen, maar… al zou het maar per bedrijf 1 euro zijn, dan wordt dat, alles optellend, eigenlijk al te veel voor de gemiddelde Nederlander. En dan zijn er daarnaast dus óók nog bedrijven (en mensen) die gewoon schandalig misbruik maken van het moment en/of de Corona subsidies. Misselijk word ik daarvan.

De rijken zijn in veel gevallen
alleen nog maar (exorbitant) rijker geworden
in Corona tijd, noem even een Jeff Bezos bijv.
(inkomen: méér dan $200 miljoen per Dag!!)

Waar is de balans vraag ik me af en waar is 'eerlijk zullen we alle delen' gebleven, zoals je je kinderen opvoedt. Die balans is al eeuwen kwijt helaas.

De vraag blijft… tot hoe ver kunnen prijzen eigenlijk blijven stijgen? En hoeveel armoede gaat dat veroorzaken, zolang de inkomens niet meegroeien. Wat is realistisch (wat ook nog eens relatief is) en vooral waar/wanneer eindigt het, ooit? De huidige energieprijzen jagen al veel mensen de problemen in.

Het 'kwartje van Kok' hebben we volgens mij nooit meer terug gezien en die €1000 van Rutte zit ik óók nog steeds op te wachten. De tweedehands winkels floreren in ieder geval (behalve de mijne...), maar wat ik op zich toejuich want ik hou niet van verspilling (en daarbij is het ook nog eens gunstiger voor het milieu).

Ok, en dan nu nog even de positieve kanten (vnl. voor anderen, maar positief desalniettemin).

Een andere oorzaak voor prijsstijgingen is: Dat er in de landen waar veel grondstoffen vandaan komen (denk bijv. aan cacao, koffie, katoen, kobalt ed.) steeds vaker de erbarmelijke (werk)omstandigheden aangepakt worden. Er wordt bijv. "gebruik gemaakt" (lees eerder misbruik) van kinderen in de kobaltwinning en kledingindustrie, en cacaoboeren en katoenplukkers worden stevig onderbetaald (of afgeperst). Veel van deze misstanden worden nu geleidelijk aan aangepakt, wat er dus óók voor zorgt dat de prijzen bij ons stijgen. Voor ons misschien niet zo fijn voor de portemonnee, maar uiteindelijk wel voor de wereld.

Maar ergens houdt het een keer op…

De salarissen kunnen de prijsstijgingen niet meer bijhouden en waar blijven we dan?(?).

 

*Uiteraard is dit betoog enorm beknopt en speelt er nog véél meer mee, maar mijn doel hiermee is... om mensen aan het denken te zetten over het Allerdiepste 'Waarom Eigenlijk?'

 

Geplaatst in Blogs, Gedichten en Gedachten.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.